Shadow

Top 31 Bästa Actionfilmerna Någonsin

Sending
User Review
0 (0 votes)

Actionfilmer är en av de mest populära filmgenres som finns. Vi tenderar att titta på film för underhållning och eskapism, och actionfilmer är den ultimata eskapismen.

Det finns en enorm mängd actionfilmer som har gjorts genom åren. Vissa har blivit legendariska och sanna klassiker, medan andra har varit rena fiaskon. För att hjälpa dig att navigera i actionfilmsdjungeln har vi  listat några av de absolut bästa actionfilmerna någonsin. Både nyare filmer och äldre klassiker.

The Dark Knight

Christopher Nolan lyckades verkligen med denna nu legendariska film. Från Heath Ledgers fascinerande galna föreställning som Jokern till Hans Zimmers pulsslagande poäng, den här filmen är ren magi. Många håller med om att det är en av de bästa filmerna genom tiderna – oavsett genre.

Transformers

Det fanns mycket tvivel om hur övertygande en film om gigantiska talande robotar från rymden kunde vara, men filmen är faktiskt anmärkningsvärt bra och populär. Shia LaBeouf ger en rolig och intressant närvaro på skärmen, och den sista striden mellan Autobots och Decepticons är actionfylld precis som en actionfilm ska vara.

Heat

Heat är en av de bästa actionfilmerna, delvis på grund av den legendariska kombinationen av Pacino och Robert De Niro. Den innehåller en av de bättre vapenvåldsscenerna vi kan komma ihåg. De Niro är skurken i filmen medan Pacino är polisen och besatt av att fånga honom. Det finns mer dialog här än i många actionfilmer, men när du har två av de största skådespelarna genom tiderna, är det inte en dålig sak alls.

Predator

Om det finns någon genre som kräver inkludering av guilty pleasures, är det actionfilmer. Med Arnold Schwarzenegger, Carl Weather och Jessie Ventura är denna djungelfilm fylld med testosteron. Handlingen och skådespelarna är tunna men trots detta är det en uppskattat actionfilm som är väl värd att ses.

Superman

Superman är en film som har haft enorm påverkan på actiongenren. Den har antagligen också haft stor betydelse för filmer med superhjältar. Ovan har vi länkat till samtliga supermanfilmer då alla är riktigt bra, och inte bara klassikern – den första – är värd att se.

Crouching Tiger, Hidden Dragon

Mannen som gick vidare  att regissera Life of Pi, Brokeback Mountain och Hulken, gjorde även denna film. Den är actionfylld, dramatisk, och har fart och fläkt i sig. Allt du kan önska dig från en actionfilm.

300

300 är en riktig macho actionfilm med muskulösa krigare som slåss och där blodet sprutar. Zack Snyder tar sig an Frank Millers grafiska roman med obevekliga strider. Behöver du riktig klassisk action så är detta en film du bör se.

Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark

Rullande stenblock, ormar, svärd, och vapen. Det finns så många minnesvärda ögonblick från denna Spielberg film att den har blivit en sann klassiker. Filmen omdefinierade action-äventyrsgenren och gjorde Harrison Ford till en superstjärna. En spännande resa med intresssant action som har gjort denna film till en klassiker.

The Dirty Dozen

Lee Marvin leder en galen djup roll (Charles Bronson, Ernest Borgnine och Jim Brown.) av machomän i denna andra världskrigsfilm som bedövade kritiker med sitt våld 1967.

Speed

Speed ​​klarar alla tester för en underhållande actionfilm: det finns spänning, vilda stunts och en “du lever bara en gång” inställning. Filmen handlar om en stadsbuss som har en bomb ombord som kommer att explodera om fordonet kör långsammare än 50 km/h. Det är en film med action och spänning.

The Fugitive

The Fugitive är en riktigt bra film. Harrison Ford är felaktigt dömd, som Dr. Richard Kimble, och flyr från vårdnad och jagas av den amerikanska marskalkens ställföreträdare Samuel Gerard, spelad av Tommy Lee Jones. Med action, spänning och ett mysterium att lösa är denna actionfilm fylld av adrenalinrushar.

Zorro

Vi känner alla till Zorro, men det är inte många som inser hur länge den här maskerade actionfiguren har funnits. Karaktären skapades 1919 och denna tystfilm från 1920 var Zorros första av många på storskärmen. Detta är originalet med Douglas Fairbanks i huvudrollen. Zorro har haft en enorm inverkan på action-äventyrsgenren. Till exempel så sade Batman-skaparen Bob Kane att denna film specifikt är en av de viktigaste influenserna i skapandet av Dark Knight.

Kill Bill Vol. 1

Kill Bill: Vol 1 ser Quentin Tarantino endast fokusera på action; onda, snygga, blodiga handlingar. Med Uma Thurman i huvudrollen som The Bride som söker obruten hämnd efter ett mordförsök på sitt bröllop, är Tarrantinos passion för kampsportfilmer omöjlig att ignorera här, eftersom inflikningarna till asiatiska actionfilmer är rikliga.

Lethal Weapon (Dödligt vapen)

Denna klassiska kompisfilm med Mel Gibson och Danny Glover är en riktig klassiker. Du hare detektirv som behöver lägga sina galna skillnader åt sidan för att ta fast de onda. Naturligtvis är det ganska lätt att se hur Gibson spelade en galning så övertygande. Det finns några fantastiska stunts här, och trots att den börjar bli gammal så är den en riktig klassiker.

Jurassic park

Specialeffekter är livsnerven i actionfilmer, och ingen film revolutionerade det så mycket som Jurassic Park. Vid någon tidpunkt under produktionen gjorde Steven Spielberg övergången från Stan Winstons animatroniska dinosaurier – som såg grymma ut – till det revolutionerande datoranimerade bildmaterialet som gjordes av teamet Industrial Light & Magic. Resultatet var en spännande action-äventyrsrompa med en skrämmande T-Rex och onda velociraptorer som fortfarande är relevant idag. Inklusive effekter och allt.

Rambo: First blood

Historien om John Rambo började här och lanserade en massa uppföljare, men ingen av dem är så speciella som den första.  Handlingen är anspänd och skrovlig, och det underliggande ämnet – i princip PTSD – är ganska tunga grejer som sätter fart på filmen.

Iron Man

Iron Man är en riktig klassisk actionfilm. Självklart med en superhjälte.

Denna film representerar den första delen i Marvel Cinematic Universe och ett nytt nytt steg för deras hjältar. Robert Downey, Jr. gör en fantastisk skildring av Tony Stark som unikt karismatisk och skämtsam, vilket gör att scenerna som inte innehåller action är mycket underhållande.

Spartacus

Innan det fanns Gladiator, fanns det Spartacus. Denna film utgavs 1960 och är en sann actionklassiker. Detta episka äventyr om en slav (Kirk Douglas) som leder en revolt på en skola för gladiatorer tog hem fyra Oscars tack vare dess all-star roll (Laurence Olivier, Peter Ustinov) och storslagna skala. Det är inte en film som de flesta förknippar med Stanley Kubrick, men han regisserar den faktiskt, även om han också förnekade filmen under senare år.

Die hard

En av de mest ikoniska och hårda actionfilmer är “Die Hard”.  Bruce Willis utmärker sig som John McClane, en offensiv polis som vinklar och snurrar sig igenom en skyskrapa medan han tar ut en lastbil med terrorister. Med explosioner, vapen, slagsmål, och mycket mer, är Die Hard så nära en riktig actionfilm som man kommer.

The Bourne identity

Författaren Robert Ludlums spännande premiss gick till storskärmen 2002 med Matt Damon som killen som inte har någon aning om vad som hände med honom, men inser snart att han är i något mycket allvarligare än bara en pickle. Filmens snabba action och frenetiska kameraverk blev ett kännetecken med framtida uppföljare.

Goldfinger

Inte många kommer att hävda att Sean Connery var den bästa James Bond, men vilken film var bäst? En sak är säker, Goldfinger är en sann klassiker. Goldfinger har en utsökt blandning av kul på 60-talet, med action, äventyr, prylar, kvinnor, coola bilar och en skurkar.

Terminator 2: Judgment Day

Förbättrade specialeffekter för uppföljaren till den första. Med detta tog filmen ett stort steg framåt. 2 var bättre mer välgjord på alla sätt, och det markerade den första användningen av naturlig mänsklig rörelse för en datorgenererad karaktär, liksom den första delvis datorgenererade huvudkaraktären. Formförändring, massor av vapen, och den ikoniska monosyllabiska appellen från Arnold Schwarzenegger gör detta till en riktig actionklassiker som du bör se.

Apocalypto

Mel Gibsons episka film fokuserade på Maya-civilisationens sista dagar, och en stam som måste undkomma mänskligt offer och rädda sin familj efter fångenskap och förstörelsen av hans by. Denna film innehåller brutalt, ofta sadistiskt galenskap, vilket gör handlingen i Apocalypto visceral och oförglömlig.

Robocop

Den ursprungliga Robocop levererade en kraftig hjälp av futuristiskt våld. Det har sen första filmen kommit uppföljare, men inget slår originalet.

Looper

Looper förvånade många människor 2012, vilket var en visuell knockout. Denna film ger dig allt du vill ha från en actionfilm, sci-fi och en bra thriller. En film som måste ses helt enkelt!

Gladiator

Du hittar inte ofta en actionfilm som vinner Academy Award för bästa bild, och det beror antagligen på att Gladiator är en action- / äventyrs- / dramahybrid. En romersk general (Russell Crowe) familj mördas, och han hämnas på det hårda sättet: genom att slå sig igenom gladiatorarenan. Regissör Ridley Scott håller inte tillbaka på brutaliteten; något som tidigare varit osynligt i de flesta romerriksfilmer från tidigare år.

Mission: Impossible – Ghost Protocol

Efter en blandad påse med Mission Impossible filmer levererade regissören Brad Bird en vinnare 2011, tack vare en riktigt rolig blandning av vågade stunts, underbara platser och originella spänningar.

Batman (Läderlappen)

Det är lätt att avfärda Tim Burtons Batman nu, mot bakgrund av den oerhört överlägsna The Dark Knight, men detta var ett riktigt skådespel på den tiden. Och det är en viktig klassiker mot bakgrund av dagens batmanfilmer.  Med iögonfallande klipp och scener, en fantastisk prestation av Jack Nicholson, och den största och bästa behandlingen av korsfarare på film fram till 2000-talet, förtjänar den första Batman filmen fortfarande en plats bland de bästa actionfilmerna.

The three musketeers

De tre musketörerna – The Three Musketeers. En sann klassiker med alla ingridienser du kan vilja ha från en klassisk actionfilm.

Top Gun

Top Gun var en massiv hit, som inkluderade tillräckligt med romantik för att hålla kvinnor intresserade också. Ett klassiskt 80-tals soundtrack (“Danger Zone”, “Take My Breath Away Away”) och spännande flygstunter. Tom Cruise ryckte till superstardom efter att ha spelat Maverick, en marinpilot som ställer upp under tillfället när det behövds bäst.

The spy who loved me

Roger Moore är en riktig James Bond legend. The Spy Who Loved Me är förmodligen den bästa Bond filmer med Moore, i hans 3: e film som 007. Den här sticker ut speciellt på grund av Jaws, den skrämmande skurken med järntänder.

Leave a Reply