Shadow

Därför Gillar vi Skräckfilmer – En Komplett Guide

Sending
User Review
0 (0 votes)

Människor har skapat läskiga historier i århundraden för att vidarebefordra viktig information för överlevnad. Och även om skräckfilmer kanske inte längre fungerar som vägledare i livet, spelar rädsla och responsen som rädslan framhäver, fortfarande en viktig roll i våra moderna liv.

En grundteori förklarar och förutsäger att mänskligt beteende och människors motivation är att sträva efter nöje och undvika smärta. Hur kan detta förenas med beslutet att engagera sig i upplevelser kända för att framkalla negativa känslor, vilka skräckfilmer? Hur kan vi frivilligt vilja se på skräckfilmer?

Det verkar verkligen intuitivt att så många människor frivilligt fördjupar sig i nästan två timmars rädsla, avsky och terror. Varför betalar folk för detta?

Vi har fyra grundläggande känslor: lycka, sorg, ilska och rädsla. Rädsla är där för att hålla oss vid liv, och det är något som i sig är en del av att bara vara mänsklig, men vi har den här typen av dysfunktionella förhållanden med rädsla. Ett viktigt “meddelande” i vårt samhälle är att du bör vara orädd.

Om rädsla är en så viktig känsla, hur ska vi utforska saker som skrämmer oss utan att känna oss generade eller skämmas? Det är där skrämmande filmer kommer in. Skräckgenren ger oss ett säkert utrymme att uttrycka vår rädsla, att prata om vår rädsla, att säga att” jag är rädd! ”utan att ha den personliga skyldigheten att säga att du är en rädd person. Det ena behöver alltså inte innebära det andra.

Och denna utforskning kan ha en mängd mentala och emotionella fördelar utöver de uppenbara evolutionära. Och det stämmer. Rädsla från en skräckfilm kan faktiskt hjälpa till att lindra ångest och öka ditt humör, bland annat.

Självförtroende

En medvetenhet om hur din kropp reagerar på rädsla när du tittar på en skräckflick (tävlingshjärtslag, de svettiga handflatorna) kan hjälpa dig att bättre hantera rädsla IRL – som när du är, säger, förbereder dig för ett möte med din chef, säger Margee Kerr, sociolog och författare till SCREAM: Chilling Adventures in the Science of Fear.

”Att gå hela vägen upp till det ökade tillståndet av rädsla och komma tillbaka ner kan tjäna som en källa till stöd i framtiden när vi blir rädda. Vi har kunskap om, “Okej, jag har känt mig så här tidigare. Jag vet att jag inte kommer att känna det här hela tiden. ‘”—Margee Kerr, sociolog och rädslaxpert
”Att ha erfarenheten av att gå upp till det ökade tillståndet av rädsla och komma tillbaka ner lär oss om oss själva och kan tjäna som en källa till stöd i framtiden när vi blir rädda. På det här sättet är vi inte rädda för rädslan, säger hon. “Vi kommer att ha kunskap om,” Okej, jag har känt mig så här tidigare. Jag vet att jag inte kommer att känna det här hela tiden. ‘Det kan verkligen öka vårt förtroende och vår motståndskraft.’

Gott humör efter att skräcken och rädslan har släppt

När din kropp känner att den är i fara och går in i kamp-eller-flykt-läge, släpper den kraftfulla kemikalier och hormoner – som adrenalin, serotonin, dopamin och oxytocin – som sätter dig i ett högt tillstånd som Kerr lekfullt kallar “vildläge.” Och det är meningsfullt: Att vara rädd är spännande i grundläggande mening att sinnestillståndet inte är tråkigt. Det som handlar om Kerrs resultat är att tonen i denna spänning faktiskt ger en positiv effekt.

För att testa denna teori övervakade hon och andra forskare besökare vid ett extremt hemsökt hus och fann att detta upphöjda tillstånd faktiskt gjorde deltagarna lyckligare. “Människans humör förbättrades avsevärt, både som en grupp och inom individer”, rapporterar hon. Så om du känner dig nere, kanske prova en fredag ​​den 13: e maraton.

Chock lugnar och minskar ångest

Det kanske låter motsägelsefullt men skräck har faktiskt bevisats kunna minska din ångest. Detta kan vara på grund av den omkalibreringen av det som anses som stressande. Det är mycket stress innan du möter något skrämmande, men när det har stött på återställer du detta och i efterhand verkar det inte som en stor sak.

Naturligtvis hjälper det också att veta att den verkliga skräcken inte händer dig personligen. Det gör att din hjärna kan uppleva en traumatisk händelse tillräckligt nära så att du får några sensationer av den, men utan att behöva utsättas för den. Det är helt enkelt inte så nära att du känner att du verkligen är i fara. Det kan frigöra en del av den uppspända ångest som vi har under vår dag. Detta är en anledning varför många har skräckfilmer som ett sätt att varva ner från stress.

Men innan du tittar på en skräckfilm, kom ihåg vikten av att titta på innehåll som du faktiskt känner dig bekväm med. Om läskiga filmer inte är för dig, och du tenderar att få mardrömmar av dessa, leta efter ett annat sätt att få fram en response av rädsla och skörda fördelarna.

Studier använder vanligtvis en av två teorier för att förklara varför människor gillar skräckfilmer. Den första är att personen faktiskt inte är rädd, utan upphetsad av filmen. Den andra förklaringen är att de är villiga att uthärda terroren för att njuta av en euforisk känsla av lättnad i slutet. Men en studie hävdar att ingen av dessa teorier är korrekt. Denna studie tror att en omvärdering av de två dominerande förklaringarna för människors vilja att konsumera “negativa” upplevelser, och andra studier som antar att människor inte kan uppleva negativa och positiva känslor samtidigt. Antagandet om människors oförmåga att uppleva positiv och negativ påverkan samtidigt är felaktigt

Med andra ord hävdar studien att tittarna på skräckfilmer är glada över att vara olyckliga. Denna nya inställning till känslor avslöjar att människor upplever både negativa och positiva känslor samtidigt – människor kanske faktiskt tycker om att vara rädda, inte bara lättnad när hotet tas bort. De trevligaste stunderna av en viss händelse kan också vara de mest skrämmande.

När individer som vanligtvis väljer att undvika stimuli inbäddade i en skyddande sinnesram, fanns tillräckligt psykologiskt frigörande eller frigörande, och de upplevde positiva känslor medan de fortfarande upplevde rädsla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *