Shadow

Hur Skriver man en Filmrecension? En Komplett Guide

Sending
User Review
5 (2 votes)

Om du vill veta hur du skriver en filmrecension har du hamnat rätt.

Till skillnad från vad många tror handlar en filmrecension inte om att skriva vad som hände i en film; istället innebär det att göra en kritisk bedömning av filmen och dess beståndsdelar.

Vad är en filmrecension? En filmrecension är en detaljerad analys av en film eller en dokumentär. Det involverar analys, research och rapportering av regissörens åsikter på ett strukturerat sätt. Författaren antar en ståndpunkt att utbilda läsarna oavsett om de har sett filmen eller inte. Faktum är att många läser filmrecensioner för att avgöra om de vill se en film eller inte.

En filmrecension undersöker också deras fingerfärdighet skriftligt på ett logiskt, kortfattat, klarsamt och kreativt sätt. I den här artikeln lär vi dig att skapa den bästa filmrecensionen.

Hur man skriver en filmrecension

Det kan vara ganska enkelt att skriva en filmrecension men utmanande för vissa. Vad du borde veta är att formatet för att presentera en recension är detsamma oavsett vilken film du sett vilket gör det till en intressant uppgift. Här erbjuder vi en steg-för-steg process för hur man skriver en bra filmrecension eller hur man skriver en introduktion för en filmrecension som alla kan följa:

Se filmen: Innan du kan skriva en filmrecension måste du se den. Du kan inte analysera en film du inte har sett. Därför, för bästa resultat se filmen minst två gånger.  Titta inte på filmen som en vanlig filmentusiast. Var fokuserad och medveten genom filmen. Ta anteckningar vid behov.

Du måste ta anteckningar och därför ha en anteckningsbok och penna till hands. Spela in alla händelser och karaktärer. Försök att vara noggrann och inte bortse från någonting.

Undersök filmen: Att titta på filmen bör ge dig överblick och känsla för filmen. Med det borde det vara enkelt och spännande att undersöka filmen. Research förstärker vad du har sett i filmen. I din forskning bör du ta reda på vem filmskaparen är, vad som fick filmen att bli gjort, karaktäriseringen, historiska händelser som anledningen till filmen, plats, handling och så vidare.

Om du känner till detaljerna bakom filmen blir filmen mer förståelig och engagerande. Observera också att om du inte förstår filmen kan du inte gå till nästa steg som innebär analys. Försök att inte gå vidare till nästa steg om du inte förstår levande filmen.

Följande bör utgöra en del av dina resultat om filmen:

 • Genre
 • Titel och år
 • Huvudsakliga skådespelers namn
 • Regissörens namn
 • Bokens titel (om den är baserad på en bok)

Utarbeta en översikt som du kommer att skriva recensionen med. Översikten hjälper dig att organisera din recension kortfattat och logiskt. Konturen liknar den skelettram som hela studien kommer att ligga på. Ett bra utkast kommer att ge en perfekt filmrecension.

En översikt förbättrar kvaliteten på filmrecensionen, och det är viktigt att du har din disposition innan du börjar skriva. En exempellayout ser ut så här:

1. Introduktion

 • Titel
 • Datum släppt
 • Bakgrundsinformation
 • Rolllista
 • Regissör

2. Sammanfattning av historien

3. Analys av Handlingslementen

4. Kreativa element

5. Yttranden

 • Tecken
 • Kameratekniker
 • dialoger
 • Färger
 • Humör
 • symboler
 • Kostymer
 • Specialeffekter och så vidare

6. Sammanfattning

Analysera filmen: När du har förstått filmen kan du börja analysen. Utvärdera kritiskt filmen från början till slut och notera varje detalj. När du analyserar, om du observerade någon förvirrande del, titta igen för att förstå den idé som beskrivs där fullt ut.

Öka din recension med exempel: När du tittar på filmen bör dina observationer stödjas med exempel, dvs nämna scener som händelsen ägde rum. Om handlingen är felaktig, nämn den men ange exempel för att stödja påståendet. Du kan också nämna dåligt utvecklade karaktärer tydliga i filmen och andra. Allt du observerade i filmen måste noteras.

Exempel på saker värda att nämna inkluderar platser, dialoger, citat som tilltalar dig, bloopers, redigeringsmisstag och så vidare. Observera att det inte räcker med att göra allmänna uttalanden om hur fantastisk eller hemsk filmen är, du måste stödja ditt påstående med bevis i filmen. Det är därför det kallas en filmrecension och inte opinionsundersökningsintervju om filmen.

Kommentera filmens originalitet: Nämn slutligen det unika i filmen som du har lagt märke till i den du har sett. Men även om filmen råkar vara en standardfunktion med konventionella tillvägagångssätt kan du fortfarande nämna detta också. En vanlig film är fortfarande en film.

Skriv din recension: Med allt det som samlas ovan kan du nu använda dispositionen för att skriva din filmrecension. Gör varje del lätt och rolig att läsa. Det är viktigt att göra introduktionen engagerande och fängslande. Du bör gå till en stor öppning som kommer att fånga upp alla läsare. En bra öppning får läsaren att läsa vidare.

Filmrecensionen syftar till att avslöja så mycket information som möjligt. Därför gör du ditt bästa för att ge alla detaljer i filmen till läsaren. Engagera ditt analytiska sinne.

En annan viktig del av översynen är avslutningen eller slutsatsen. Här ger du din åsikt om filmen med bevis som avslöjas i kroppen. Anslut slutsatsen med introduktionen kreativt.

Redigera ditt slutliga utkast: När du har skrivit din första version av recensionen kan du skriva om den en sista gång. Med hjälp av gratis grammatikontroll online kan du kontrollera det slutliga utkastet för stavfel, grammatikfel osv. Se till att meningar kopplas logiskt till varandra och titta på det format som används.

Kontrollera antalet önskade ord med hjälp av gratis ordräknare och korta ned dem om det behövs, men om inte, lägg till relevant information för att kompensera. Lägg inte till irrelevanta detaljer bara i syfte att fylla ut. Se till att det slutliga utkastet är väl redigerat, polerat, originellt och presenterat i rekommenderat format eller stil.

Tips att följa när du skriver en filmrecension

Eftersom en uppsats om filmrecension kräver engagemang och tidsinvestering, kanske vill du veta de speciella tipsen för att få dig att skriva en perfekt filmrecension.

Användbara tips som du bör tänka på är följande:

 • Titta på filmen minst två gånger
 • Om du har sett den tidigare, se till att du tittar på den igen
 • Titta på filmen inte som en filmgästare utan med en analytisk tankesätt från en professionell granskare
 • Var uppmärksam på detaljer
 • Ta anteckningar när du tittar
 • Ha inte bråttom – ta din tid
 • Använd en disposition för att organisera ditt arbete
 • Börja arbeta med layoiuten på din filmrecension först och introduktionen nästa
 • Skriv en engagerande introduktion och en kraftfull avslutning
 • Glöm aldrig att redigera ditt arbete

Delar av en professionell filmrecension

En liknande sak med dessa recensioner är att alla borde innehålla samma element oavsett genren. Elementen i en filmrecension ger strukturen som du baserar analysen på. Ett korrekt filmgranskningsformat består av följande komponenter:

Titeln: Det räcker inte att filmtiteln visas i rubriken, den måste också visas i recensionen. Nämn det i texten och presentera det i inledningen; det skadar inte skada att göra det.

Historien: Själva filmen visar en filmöversikt. Presentera det på ett kortfattat sätt för människor som ännu inte tittat på den. När du börjar skriva en filmrecension får du aldrig tänka på att läsaren kanske inte har sett filmen. Lämna därför inte viktiga punkter eller händelser ute. Ditt jobb är att belysa filmen tydligt för läsaren: nämn de fel som observerats och filmskaparens lysande poäng eller underlag.

Filmskapare: Vad är en filmanalys utan filmskaparen? Din recension måste innehålla honom eller henne. Lägg därför till ett stycke om denne. Skriv om vilken typ av personlighet han eller hon är. Avslöja filmskaparens politiska inställning (om relevant), bakgrund, personens kontroversiella liv osv. Du kan också använda möjligheten att prata om andra filmer som regissören har arbetat med tidigare.

Kreativa element

Det är ditt jobb att ange hur kreativa element fungerar i handlingen och filmen i allmänhet. Kommentera till exempel effekten av ljudeffekten och hur den berikar filmupplevelsen. Prata om belysning, kostym, makeup, färger, kamera etc.

Skådespelare: Rollerna bär filmen; utan dem finns det ingen film. Din recension bör avslöja om de spelade bra eller dåligt. Ange om deras agerande var realistiskt eller inte.

Vanliga misstag med filmrecensioner

Här är några av de vanligastem misstagen när man skriver filmrecensioner.

Fokuserar på fel sak: Skifta inte fokus. Du kanske vill koppla filmen till några historiska händelser, men ge inte onödiga analyser eller detaljer som inte är relevanta för filmen som granskas. Undvik till exempel att ge historien om film, såvida inte filmen handlar om branschens utveckling. Försök att vara fokuserad.
Inkluderar dig själv i recensionen: Det är du som skriver recensionen. Lägg därför inte in dig i den. Granskningen har redan ditt namn och signatur på så att använda “Jag” bör undvikas. Det misstag de flesta personer gör är att skriva i första person, till exempel “Jag gillar filmen mycket, jag beundrade huvudpersonen” och så vidare. Eftersom recensionen avslöjar din förståelse, åsikter, är det onödigt att sätta in dig själv i den.
Inte gör din forskning: Som sagt tidigare, att titta på filmen är en viktig del då du måste kolla in andra detaljer. Det är viktigt att ha god inblick i filmen eftersom det hjälper dig att skriva en bättre recension då du vet vad du pratar om.
Brist på bevis: När du skriver om en film, måste du underbygga alla åsikter eller påståenden. Du måste ange skäl och motivering till dina åsikter.

Undvik irrelevant diskussion: Börja inte förklara frågor som inte är direkt relaterade till den film du analyserar.
Ostrukturerad recension: Skriv aldrig en filmrecension utan struktur. Strukturera din recension ordentligt genom att först skapa dispositionen för att hjälpa till med forskningsdokument och organisera ditt arbete.
Undvik generalisering och var exakt: Undvik allmänna uttalanden som “en fantastisk film”, “vacker uppsättning”, “utmärkt skådespel” och liknande. Stöd alla kommentarer du gör med bevis från filmen.

Som du kan se är en filmrecension en intressant uppsats att skriva. Kom ihåg att hela poängen med en filmrecension är att informera läsaren om filmen och idéerna bakom den. Det återspeglar också din opartiska och objektiv syn på filmen. Använd alla dessa tips så kommer du att skriva en perfekt filmrecension.

Leave a Reply