Shadow

Skräck och Thriller Filmer – Vad är Skillnaden?

Sending
User Review
1 (1 vote)

Vad är skillnaden mellan skräck och thriller filmer?

De två genrerna är väldigt lika, men här är några viktiga sätt att förstå skillnaden mellan dem.

För det första är en skräckroman avsedd att skrämma och / eller äckla en läsare genom att framkalla känslor av skräck, medan en thriller är avsedd att locka och underhålla en läsare genom att använda konstant spänning och spänning. Kan en skräckroman erbjuda en spänning för en läsare från början till slut?

Ja. Även om vissa skräckfilmer kan gå så långsamt som de vill, är andra berömda verk filmer som innehåller ögonblick som chockar och skrämmer, samtidigt som de ger non-stop spänning. En thriller, å andra sidan, kommer inte vanligtvis att korsa dessa gränser, författaren är inte så intresserad av förtjusande detaljer och ögonblick av repulsion som han är att erbjuda oändliga spänningar.

För det andra är många skräckromaner inställda i en övernaturlig värld, medan thrillers nästan alltid ligger i den verkliga världen och handlar om vanliga medborgare som fastnar under extraordinära omständigheter. Om man börjar läsa en spännande berättelse och inte direkt kan bestämma om det är skräck eller thriller, är en enkel fråga att ställa sig själv om den är realistisk eller om den är spekulativ.

Så snart en vampyr eller ett spöke dyker upp, vet du att du är i skräckområdet. Med det sagt är dock inte alla skräckromaner övernaturliga. Men om det finns ett övernaturligt inslag, vet du att du troligen är inom skräckgenren.

Skräck skrivs ofta i tredje person medan thrillers ofta skrivs i första person. Tredje person tillåter lite avstånd, vilket gör att författaren kan bygga på rädsla och fruktan, för att skapa en ton som skrämmer läsaren.

Finns det skräckromaner skrivna i första person och thrillers skrivna i tredjeperson? Naturligtvis finns det. I slutändan förblir genrerna lika, men dessa punkter hjälper till att belysa vad som ofta gör dem annorlunda.

Skräck vs thriller

Det är intressant att notera att skräck och thrillers är otroligt lika varandra. På många sätt försöker de leverera rädslor och överraskande spänning till läsaren.

I själva verket har skräck varit populär så länge inte bara på grund av sin kylafaktor, och inte för att den kan få en person att hoppa i skräck ut ur sitt säte; det har förmågan att beröra de mörka elementen i våra liv på sätt som ingen annan genre kan.

Men på en annan nivå är skräckarbetet verkligen en dans – en rörlig, rytmisk sökning. Och det den letar efter är platsen där du bor på din mest primitiva nivå. Skräck kan ofta bara vara den grova, jump scare, monstret bakom gardinen. Men den kan gå djupare och undersöka de mörka delarna av mänsklig natur som så ofta lämnas av sidan i annan slags fiktion.

Skräck kan krypa under din hud och få dig att ifrågasätta din egen moral inför döden eller ondskan. De bästa skräckfilmer bör få dig att ifrågasätta dig själv. Svaret till att vi vill se på skräckfilmer är att de kan hjälpa oss att hantera de verkliga. Med människans oändliga uppfinningsrikedom, fattar vi själva elementen som är så splittande och destruktiva och försöker förvandla dem till verktyg för att demontera oss själva.

I huvudsak är skräck till hjälp då den hjälper dig att möta fiktiv rädsla från ditt eget hem tillåter dig att arbeta genom inre demoner som kanske inte kan komma ut på något annat sätt.

Naturligtvis har skräck utvecklats avsevärt under årtionden, särskilt under det tjugonde århundradet. En känd skräckfilm är Psycho som släpptes år 1960.

Människor alltid älskat att vara skräckslagna – men de har också alltid älskat att bli glada. thriller genren har funnits lika länge eller potentiellt ännu längre än skräckgenren, och även om de två genrerna delar liknande drag är thrillern annorlunda på många sätt. En thriller går längre än att bara försöka skrämma tittaren och försöka fylla den med rädsla; det förlitar sig helt och hållet på spänning varje steg på vägen. Spänning är emotionellt. Det är överraskning och förvirring och rädsla och förväntan. Och spänning är fara. Omedelbar fara. Det är oroande vad som kommer att hända, inte om handlingen som äger rum just nu. Även om det kan vara skrämmande stunder på samma sätt som det skulle vara i en skräckfilm, är thrillern mer intresserad av att fylla läsaren med förväntan på huvudpersonernas tillstånd och den alltmer komplexa handlingen.

I thrillern härstammar spänningen från antagandet av ett enda perspektiv som först och främst förknippas med en hjälte. Det är detta som skiljer thrillern från andra former. Till skillnad från skräck, som ofta skrivs i tredje person och använder flera synpunkter och till och med kan berättas ur skurkens synvinkel, lägger thrillers i allmänhet läsarna på nära håll med hjälten för varje spännande steg i berättelsen. De kan ofta vara mer generiska än skräck på ett sätt eftersom de erbjuder mer förutsägbarhet, resan med en central huvudperson, och tittaren vet ofta att denna kommer att besegra skurken.

En thriller behöver stor spänning hela tiden. Varje scen i en thriller måste generera både konflikt och spänning på någon nivå.

Det måste finnas spänning, men en thriller behöver inte nödvändigtvis skrämma på samma sätt som skräck gör. Bra thrillers ger konstant spänning, inte nödvändigtvis terror.

En thrillers stimulanskrav är mindre förlåtande än andra genrer. Folk som tittar på en thriller förväntar sig att bli kidnappade av rädsla och handling och dras med på en vild resa. De letar efter en banbrytande resa som sällan saktar ner tillräckligt länge nog för att utforska återvändsgränder.

Fortsättningsvis kan thrillers existera i specifika subgenrer som skräck inte nödvändigtvis kan hittas i. James Bond-romanerna av Ian Fleming passar in i spionthriller-subgenren; Robert Ludlums The Bourne Identity är också en välkänd spionthriller.

Generellt sett utspelar sig thrillers i den bekanta världen som vi känner och förstår den, medan skräck ofta tar huvudpersonerna till okända platser.

En författare till skräck får ta sin tid att sätta upp scener av skräck och avvisning på ett sätt som inte nödvändigtvis behöver vara ögonblick av action utan stopp; naturligtvis har skräck ofta non-stop action, med scener med stor spänning och spänning.

Alla skräckfilmer är thrillers i en mening, medan de flesta thrillers inte nödvändigtvis är skräck. Detta är någonting som faktiskt stämmer för i princip alla thrillers respektive skräckfilmer.

Leave a Reply